Kurban Bayramı

Offerfesten, kendt som "Kurban Bayramı" på tyrkisk finder sted i perioden 16/6 – 19/6 2024

Kurban Bayramı er en vigtig religiøs fest i Tyrkiet og blandt muslimer verden over. Festen er også kendt som Eid al-Adha eller "Offerfesten" og fejres for at mindes profeten Abrahams (Ibrahim på arabisk) vilje til at ofre sin søn som en handling af lydighed mod Gud.

Hovedtræk ved Kurban Bayramı:

1. Offeret: Traditionelt slagtes et dyr, normalt en får, ged eller ko, som et symbol på Abrahams offer. Kødet fra dyret fordeles i tre dele: en del til familien, en del til venner og naboer, og en del til de fattige og trængende. Ofringen skal symbolisere kærlighed, ydmyghed og taknemmelighed. Har man ikke råd til at ofre et dyr eller ønsker man ikke at foretage en ofring, kan man også donere et beløb til moskeen til de trængende.

2. Bønner: Festlighederne begynder med en speciel bøn, kendt som Eid-bønnen, der afholdes i moskeer over hele landet.

3. Familie og fællesskab: Familier samles for at fejre sammen, besøge hinanden og nyde festmåltider. Det er også almindeligt at besøge gravsteder for afdøde familiemedlemmer.

4. Velgørenhed: En vigtig del af Kurban Bayramı er at hjælpe de mindre heldige. At dele kødet fra offerdyret er en måde at sikre, at alle kan deltage i festlighederne, uanset deres økonomiske situation.

5. Varighed: Festen varer i fire dage.

Kurban Bayramı er en tid for refleksion, taknemmelighed og fællesskab, hvor muslimer over hele verden mindes vigtigheden af lydighed, generøsitet og omsorg for de trængende. Kurban Bayram fejres af muslimer over hele verden og indebærer både religiøse og kulturelle elementer. Selvom de grundlæggende ritualer er ens, kan specifikke skikke og traditioner variere fra land til land.

 

Bemærk – når det er helligdag i Tyrkiet er alle offentlige kontorer, banker og skoler lukket. De fleste restauranter, butikker holder åbent som normalt. Den offentlige transport kan være påvirket hele eller dele af dagene når der er helligdag i Tyrkiet.

OBS! Når der er lukket for banker i flere dage, kan det være en fordel at have hævet nok kontanter inden, da bankautomaterne hurtigt bliver tømt.