Uge 17

ALANYA UNDER CORONA 

Sommeren er over os. Ja, altså sommeren i Tyrkiet. Ihvertfald på den korte bane. En varmebølge der har sit udspring fra Algeriet, rammer med 30 grader de tyrkiske kyster idag onsdag og foreløbig varer det ved ugen ud. Hvis prognose passer.  Med varmebølgen kommer også det røde sand som vi kender så godt.

Det er desværre heller ikke det eneste der er rødt og glohedende i Tyrkiet. Høje smitte- og dødstal slår nærmest nye rekorder i Tyrkiet dag for dag og det ser ud til at myndighederne har tabt kontrollen med epidemien. Tyrkiske forskere begynder at frygte for om der måske er en mutant af Covid 19 der har udviklet sig på tyrkisk jord. Ihvertfald hviler verdens øjne på Tyrkiet som det nye hot-spot for Corona kun overgået af Indien. Alene i går blev der konstateret ikke mindre end 38.553 nye smittetilfælde i Tyrkiet og med et dødstal på næsten 39.000 og et samlet smittetal på over 4,5 millioner mennesker har myndighederne besluttet at lave en hård opbremsning og dermed næsten en total nedlukning af det tyrkiske samfund.

Hvorfor er det så gået så galt i Tyrkiet …? Det er der rigtig mange meninger om. Vi bringer et par stykker af dem til torvs her i ugens nyhedsbrev.

Kan ikke med rette sige at Tyrkiet bare har ladet stå til. Myndighederne har på skift åbnet og lukket for skoler, cafeer, restauranter, hoteller og andre offentlige steder.

Når smittetallene blev for høje blev der indført hårde restriktioner og i lang tid kunne ældre +65 slet ikke få lov til at gå på gaden og var dermed mere eller mindre sat i husarrest. Skolebørn har stort set været forvist fra skolelokalerne det sidste hele år.

Så er der ryster fremme om det skulle være den kinesiske vaccine der ikke er effektiv nok. Den tyrkiske befolkning er fortrinsvis vaccineret med vaccinen fra Kina og der er forskningsresultater der klart viser at denne vaccine er noget mindre effektiv end de vacciner Europa anvender.

Så er der Corona-trætheden …! Ja, den kender vi alle til. Mange ignorerer myndighedernes påbud og restriktioner i højere grad og det har nok også en stor del af skylden for de høje smittetal.

Er man turist - hvor få der så end måtte befinde sig i Tyrkiet - ja, så er der stort set ingen restriktioner. Man kan frit og uhindret bevæge sig på gader og stræder.

Tyrkiet står i en økonomisk krise, der på ingen måde bliver bedre af forbud og restriktioner og det er jo nok også den dybere årsag til at der er lempet for de få turister der alligevel besøger Tyrkiet.

I et desperat forsøg på at redde noget af sommerens turisme, har de tyrkiske myndigheder nu besluttet sig for at lukke hårdt ned atter engang. Det betyder fuld nedlukning og udgangsforbud fra den 29 april kl. 19:00 indtil 17. maj kl 05.00. Perioden dækker således den sidste del af Ramadanen og Bayram festen, der fejres i slutningen af Ramadanen. Rejser mellem regionerne kan kun tillades med myndighedernes godkendelse, hvilket også gælder for reservationer på hoteller og andre indkvarteringssteder. Al skolegang bliver suspenderet. Børnehaver, institutioner m.m. er også omfattet af nedlukningen. Supermarkeder vil være lukket om søndagen - alle andre former for butikker og kontorer vil ligeledes være nedlukket. Det gælder også offentlige kontorer og her bliver medarbejderne pålagt at arbejde hjemmefra i den udstrækning det kan lade sig gøre. Restauranter må kun tilbyde take-away.

Rigtig mange tyrkere frygter at den kommende sommersæson bliver lige så dårlig som sidste år og har i det hele taget svært ved at se det berømte lys for enden af tunellen. Kigger man på tilstrømningen - eller skulle man hellere betegne det som den manglende tilstrømning - af turister, ja, så ser det også sølle ud. Gadebilledet tegner sit eget tydelige sprog. Tyrkiet er gået i sort. Lokalt i Alanya fortsætter kommunen sine bestræbelser for at istandsætte og etablere nye legepladser rundt omkring i byen.

Alt bliver renoveret og opdateret og i det hele taget gjort klar til sommersæsonen, hvis altså …..

En helt ny børne legepark er kommet for dagen i bydelen Oba og forskønnelse med blomster og parkanlæg udføres også i disse dage af Alanya kommune.

De danske restriktioner har også i denne uge ændret sig. F.eks. er det nu muligt for danskerne at flyve direkte fra Danmark til Tyrkiet - hvis man skulle få lyst til en sådan handling. Det kigger vi nærmere på i næste uges nyhedsbrev hvor vi også følger udviklingen med smitte- og dødstal fra Tyrkiet.

Så er der siden sidst konstateret følgende ændringer i Tyrkiets smittetal. 4,6 millioner smittede og 38.711 døde. På verdensplan er tallene 148.018.784 smittede og 3.123.782 døde af Corona.

Husk at være positiv og tro på at imorgen bliver bedre. Der er - trods alt - lys forenden af tunellen.

Gitte og Anders